Fűszernövények
A feng shui konyha rengetek fűszernövényt használ. Igaz, hogy a fűszerezés a kínai konyhában más jellegű, mint a magyar konyhában, de erről majd még egyes recepteknél beszélünk róla. A legtöbb főzésnél használt fűszert gyógyteaként, borogatásként, tehát egészségmegóvásra is használhatjuk.
Most pedig bemutatnék pár fontos fűszert amit főzésnél, sütésnél egyaránt használhatunk:
Bazsalikom: dús aromájú, zöldt színű, kis levelú és fehér virágú növény. Palántáról ültetik, majd érése után a virágos, leveles hajtásokat levágják és kiszárítják. Ezek kerülnek a tasakokba, majd üzletekbe. Cserépben is kapható nagyobb áruházláncokban. De mi magunk is magról termeszthetünk. Felhasználhatjuk gyógynövényként is, melyből teát készítünk. Nagyon jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő szer. Illóolaja felfrissíti az agyat, a bőrbe dörzsölve felpezsdíti a fáradt izmokat. Fűszerként vizelhajtó és idegnyugtató hatása van. Rendkívül igényes, viszont nagyon sokoldalú fúszerről beszélünk.
Citromfű: Mediterrán vidékről származik, de ma már nálunk is mindenhol kapható, termelhető. A növény levele inkább nyersen, de szárítva is kitűnően használható. Teaként nyutató és csillapító hatást érhetünk el vele. Illóolaja élénkít, oldaja a fejfájást. A magas vérnyomásnak is kíváló ellenszere. Üdítő és lazító füdő készíthető belőle.
Fahéj: Illatos, aromás konyha fűszernövény, amit szinte minden nap használunk. Sötétbarna színű, jellegzetesen fanyar, kissé csípős az íze. Vágott, darabolt vagy őrölt formában kapható. Mind a gyógyászatban, mind az illatszeriparban egyaránt használják. Fűrdősók, olajok, parfümök, illatának az alapanyaga. Elsősorban édességek, édes ízű ételek fűszerezésére használják. Nagyon fontos alapanyaga a mézes ízesítésű készítményeknél, édességeknél. Nem szabad kihagyni az alamás alapanyagú süteményeket sem, piskótáknak, az édes rizses ételeknél is elengedhetetlen fűszernövény.
Kakukkfű: Már az egyiptomiak és a görögök is kedvelték. Íze, zamata nagyon intenzív, kicsit a kármofrra emlékeztet. Értékes aromáját csak úgy őrizhetjük meg, ha zárt üvegben tároljuk. Az erős aromája miatt óvatosan bánjunk vele. Cserepes vagy morzsolt, szárított formában egyaránt kapható és használható. Görcsoldó, köhögéscsillapító és szélhajtó hatása van. Főzete erősíti az immunkrendszert, segíti a zsírok emésztését. Leveleinek illóolaja élénkítő, feltőtlenítő hatása van.
Kapor: kiskertekben, cserépben, bárhol termeszthető és kapható. A magyar konyha nélkülözhetetlen és közkedvelt fűszernövénye. A termésébőlnyert illóolaj fertőtlenítő hatású, használuj szemgyulladások borogatására, gyormoserősítésére, szélhajtó hatása is ismert. De csillapítja a fejfájást is. Levesek, főzlékek, mártások nélkülözhetetlen fűszernövénye. A savanyú káposzta és a tök pedig elképzelhetetlen nélküle.
Majoranna: az egyik legrégibb fűszernövény. Enyhén kesernyés ízű, mentolos illatú. Illóolajat, keserű anyagot és csersavat tartalmaz. Nagyon különleges ízt ad az ételnek. Szárítva, morzsolva, firssen egyaránt kapható és használható. Forrázva teaként meghűléses megbetegedéskor és fejfájáskor egyaránt használható. Jól csökkenti a menstruációs görcsöket és kíváló köhögéscsillapító. Mivel igen sokoldalú nagyon sok ételnél használják. Fontos! A magas vérnyomásban szenvedők lehetőleg ne használják!
Rozmaring: már az ókorban is használt fűzsernövény volt. Enyhén kámforra emlékeztető kicsit kesernyés viszont nagyon aromás fűszerről beszélünk. Illóolajat és többféle cseranyagot tartalmaz. Erős aromája miatt óvatosan kell adagolni. Nyersen fürdővízbe téve illatosít és felfrissít. Forrázva ideg- és gyomorerősítőként epehajtóként használhatjuk. Egyben görcsoldó is, sőt kellemetlen klimaxos tünetek megszüntetésére is remekül használható (Pl. hőhullám, izzadás.). Főleg az olaszos, francia életek közkedvelt fűszere. Fontos: bőrre kerülve allergiás panaszokat okozhat - főként az arcon -, ezért ha használjuk mindenképpen bő vizzel mossuk meg kezünket így kiküszöbölhetjük ezt a kellemetlenséget.
Tárkony: kissé kesernyés, csípős ízű, de nagyon értékes fűszernövény. Olyan illóolajat tartalmaz, amelynek illata az ánizsra emlékeztet. Nagyon gazdag jódban, ársványi sókban, A és C vitaminban. Vértisztító, epehajtó tea készíthetó belőle. Elősegíti az emésztést, remekül frissít.